Login

Register

Login

Register

Last-minute tips bij vuurwerkangst of stress

Heeft jouw hond al last gehad van het vuurwerk-geknal? En ben je nog niet begonnen met training, supplementen of andere hulpmiddelen? Wij zetten voor je op een rijtje wat je nu nog allemaal kan doen tot oud&nieuw.

  • Maak een veilige plek voor je hond in huis waar hij vrij in en uit kan lopen. Sommige honden hebben dit al in de vorm van een bench of eigen mandje. De bench kan je bijvoorbeeld afdekken met een kleed (aan de kant van het raam, zodat lichtflitsen minder zichtbaar zijn). Je kan ook het mandje van je hond bijvoorbeeld onder een grote tafel schuiven als daar ruimte voor is. Veel honden kruipen namelijk graag weg in een ‘holletje’ om zich veiliger te voelen. Een flink dik dekbed of grote kussens in de mand geven ook al wat meer bescherming!
  • Laat je hond niet alleen tijdens oud&nieuw als hij angstig is! Op die manier kan je hond bij je komen als hij steun nodig heeft. Gééf die steun dan ook, blijf zelf rustig. Het is een fabel dat je angst kan belonen. Lees er alles over in dit artikel van Monique Bladder: http://www.moniquebladder.nl/steun/
  • Bereid je voor op de jaarwisseling. Is jouw hond niet heel erg bang of gestrest? Dan kan je wat puzzels, snuffelkleden, etc. klaar hebben liggen ter afleiding. Gordijnen dicht en muziek aan scheelt ook al een heel stuk qua geluid en lichtflitsen van vuurwerk. Je kan bijvoorbeeld ook een aantal Kongs vullen en invriezen waar je hond dan tijdens de avond even mee bezig is. Kauwbotten zijn niet aan te raden omdat gestreste honden kunnen gaan schrokken met gevaar voor verslikken. Let ook op met zogenaamde ‘gerookte’ of ‘Dino’ botten, deze kunnen heel gevaarlijk zijn: https://www.destentor.nl/nieuws/dinobot-in-de-ban-na-dood-hond-buff~aa2e75ed/
  • Hou je hond binnen! Zorg ervoor dat als je bezoek hebt er wordt gesluisd met de deuren zodat je hond niet kan ontsnappen. Sluit eventueel aanwezige kattenluikjes ook af!
  • Je kunt de angst en stress van je hond ook verlagen met verdampers of supplementen. Wij hebben er een aantal in onze webshop. Wil je advies op maat neem dan gerust contact met ons op!
  • Voor sommige honden (met extreme angst) is medicatie nodig. Neem hierover op tijd contact op met je dierenarts! Wat je ook doet, geef je hond géén Vetranquil of  Calmivet. Het medicijn is een spierverslapper waardoor de honden verlamd raken en hun angst niet meer kunnen uiten. Ook de drempel tegen de angst wordt verlaagd wat de stress alleen maar groter maakt. Acepromazine (de werkzame stof) moet je dus niet geven, lees dus altijd de bijsluiter door van het middel dat je geeft. Er zijn betere medicijnen en methodes om de angst weg te nemen!
  • Er zijn ook andere hulpmiddelen waar je hond baat bij kan hebben, zoals een Thundershirt of een geluidsdempende koptelefoon voor honden.
  • Je hebt nog een aantal dagen om je hond beter te leren omgaan met vuurwerkgeluiden. Lees hier ons stappenplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.