Login

Register

Login

Register

Vuurwerkangst bij honden

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Sommige honden schrikken wel van een knal maar lopen rustig weer verder. Deze honden herstellen snel van de schrik. Andere honden zijn erg bang en durven soms daarom weken niet normaal te wandelen. Wat kun je doen om je hond te helpen bij vuurwerkangst?

Herkennen

Herkennen van angst en stress bij je hond is belangrijk. Je hond kan niet praten maar laat met zijn gedrag en lichaamstaal wel veel zien. Het begint dus met het leren herkennen van deze signalen. Dit kan je leren bij een goede hondenschool, maar het boek “Kalmerende Signalen” van Turid Rugaas is ook een goed uitgangspunt. De onderstaande filmpjes op Youtube raden wij ook aan.

Woordenboek van de hond: https://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA

Understandig dog body language: https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg

How to speak dog: https://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iA

Trainen

Het kan enorm schelen wanneer je op tijd met deze angst aan de slag gaat. Zo hebben veel hondenscholen wel speciale vuurwerklessen maar je kan ook een goede gedragstherapeut inschakelen. Ook zijn er speciale CD’s met vuurwerkgeluiden te krijgen de bijgeleverde instructies helpen je zelf aan de slag te gaan met je hond. Éen van onze honden heeft veel baat gehad van de vuurwerktraining-cd (onze andere hond is nauwelijks bang voor vuurwerk). Begin dus op tijd, en niet pas in december. Training kost maanden, geen dagen.

Steun

Geef je hond steun! Als je hond graag bij je wil zitten laat dit dan toe. Het is een fabeltje dat je op die manier de angst bevestigt. Wat ook kan helpen is een veilig plekje voor je hond te maken waar weinig prikkels (geluid en lichtflitsen) binnenkomen. Soms is het dichthouden van de gordijnen en muziek aanzetten al voldoende. Maar je kan bijvoorbeeld ook een ‘hol’ maken onder de tafel met kleden er overheen en veel kussens en zachte dekens voor je hond. Er bestaan ook vuurwerkvrije omgevingen waar je kunt overnachten. Dit soort plekken moet je echter wel ruim op tijd boeken, want er is heel veel vraag naar.

Afleiding

Als je hond niet heel erg angstig is kan je in huis ook zorgen voor leuke afleiding, zodat je hond bezig is met andere dingen dan vuurwerk. Er zijn op internet veel leuke ideeën hiervoor te vinden, zoals:

Een vuurwerkpakket voor je hond maken: http://service4dogs.nl/vuurwerkpakket-voor-je-hond/ Begin nu alvast met het inzamelen van wc-rolletjes hiervoor!

Een filmpje van het maken van een vuurwerkdoos: https://www.youtube.com/watch?v=DKce3VqGUS4

Bij de 50-50 shop Stichting Dierenopvang Bosnie maken ze geweldig mooie snuffelkleden. Ook op bestelling met al je wensen!

Maar als je zelf al hersenwerk speelgoed in huis hebt kan je daar natuurlijk ook prima mee aan de slag.

Supplementen en medicatie

Er zijn veel supplementen die bij vuurwerkangst kunnen worden ingezet. Wij hebben veel van deze supplementen naast elkaar gelegd. Slechts een paar van deze bevatten ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een positieve uitwerking hebben op angst en stress. Niet geheel toevallig zijn dat ook de supplementen die aan de prijzige kant zijn.
Wij hebben speciaal hiervoor ons eigen supplement AminoCalm. Ontwikkeld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en kennis en ervaringen van experts en hondenbezitters. Ondertussen hebben we de resultaten ook geënquêteerd onder onze klanten. Meer dan 87% van de respondenten merkt een zichtbaar positief effect op het gedrag van de hond (stress en angstgerelateerd)! Lees meer over AminoCalm in de uitgebreide bijsluiter of bestel meteen in de webshop. Voor honden die door bijvoorbeeld medicatie geen L-tryptofaan mogen hebben we AminoCalm herbs als alternatief.

Ook met ActiveLife kunnen goede resultaten worden behaald. De werking van ActiveLife verschilt van Aminocalm in de zin dat ActiveLife helpt te herstellen (fysiek en mentaal) na stress, terwijl AminoCalm rustgevend is en slaap verbetert (zonder bijwerkingen als sufheid).

Sommige dierenartsen schrijven medicatie voor bij vuurwerkangst. Niet alle medicatie is echter gericht tegen angst maar verslapt slechts de spieren. Het verlamt je hond terwijl deze nog steeds wel bang is maar dit niet kan laten zien!

De Hondenbescherming waarschuwt bijvoorbeeld voor het middel Vetranquil: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2012/12/28/hond-lijdt-door-vuurwerk-en-medicijngebruik-tijdens-jaarwisseling/

Laat je dus goed inlichten (dus niet alleen door de dierenarts, maar liever door een goede gedragstherapeut) voor je dit soort heftige medicatie aan je hond geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.